Mijn kind zet wat stapjes, wat nu?

Algemeen

Altijd een mooi moment als uw kind bezig is de eerste stapjes te zetten. Dat kan zijn van de tafel naar de bank of achter een wagentje. In deze fase is uw kind doelbewust bezig met zich staand voort te bewegen.

Leren lopers

Dit is het moment waarop de eerste loopschoentjes of lerenlopers een goede keus zijn. Deze schoenen zijn namelijk speciaal ontwikkeld voor deze fase, hebben een licht verstevigde hiel, met een soepele flexzool en zijn lichtgewicht. Onze schoenenmerken zoals: Richter, Superfit, Brakkies, Bunnies en Jochie hebben daar een speciale lijn voor ontwikkeld. Uiteraard is de maat van wezenlijk belang. Wij adviseren dan ook om u kind mee te nemen naar de winkel, dan meten wij de voeten en geven u een passend advies. De maanden daarna kan uw kind goed gaan oefenen met het afwikkelen van de voet. Na deze periode is uw kind toe aan “echte” schoenen.

Welke aspecten zijn belangrijk bij kinderschoenen?

Algemeen

Een goede kinderschoen heeft een paar belangrijke aspecten wat ervoor zorgt, dat de voeten van uw kind de juiste ondersteuning krijgen.

Afmeting: maat, breedte en hoogte

Het belangrijkste, naast de juiste groeimaat, is de breedte. Merken als Twins, Trackstyle, Piedro en Freaks maken schoenen in meerdere breedtematen. Dat wil zeggen van heel smal (wijdte 2) tot heel breed (wijdte 6). Een smalle voet in een brede schoen geeft geen steun en een brede voet in een smalle schoen zorgt al snel voor pijnlijke tenen en gewrichten.

Ondersteuning

Vervolgens de mediale steun, het voetbed (het bobbeltje onder de voeten), zorgt ervoor dat een voet niet/minder naar binnen kan kantelen.

Een contrefort (de hielkap) geeft ondersteuning aan de hiel en zorgt ervoor, dat de enkels goed ondersteund worden. Deze hielkap kan bij nieuwe schoenen een beetje hard aanvoelen, maar dat geeft nu juist de ondersteuning. De voet en schoen hebben even de tijd nodig om aan elkaar te wennen.

Een cambreur, deze versteviging tussen de binnen- en de buitenzool zorgt ervoor, dat de schoen op het juiste punt kan buigen. Dat is altijd rond de bal van de voet. Kan je de schoen in het midden doorbuigen, dat zit er onvoldoende steun in de zool.

Waterdicht en ademend

Om de voeten goed te laten ademen, is het noodzakelijk om te kiezen voor een lederen voering of het ademende membraam Gore-Tex. Ál onze schoenen zijn leder gevoerd of met Gore-Tex.

Leder neemt goed vocht op en geeft dit weer door aan de volgende laag. Dat doet Gore-Tex ook, alleen is dit ook nog eens waterdicht. Deze kwaliteitsvoering vindt u bij ons bij de merken Richter, Superfit, Freaks en Teva.

Een synthetische of stoffen voering zorgt juist voor zweetvoeten en in de winter dus ook koude voeten.

Schoenonderhoud

Net als met uw eigen huid heeft de huid van een schoen onderhoud nodig. Leer van een schoen is immers de huid van een rund.
Er zijn verschillende leersoorten en elke soort heeft weer zijn eigen behandeling nodig.
 
Leersoorten:
Grof gezegt kennen we eigenlijk 4 leersoorten. Tijdens het looien van leer zwelt deze op en wordt in plakken gesneden, laag 1 glad leer, laag 2 en of 3 suède en de laatste laag is split.

  1. Glad leer (buitenkant van de huid en het sterkst)
  2. Nubuck (wordt aan de bovenkant van de huid licht geschuurd, waardoor er een fluweelachtige uitstraling en gevoel ontstaat. Het uiterlijk komt ongeveer overeen met suède, maar is wat steviger. Daarom wordt nubuck vaker gebruikt voor schoeisel. Door het open karakter van nubuck trekt vuil en vet gemakkelijker in, in niet geïmpregneerd leer.)
  3. Suède (wordt gemaakt van de binnenkant van leer, omdat die niet de huidlaag omvat is het iets minder duurzaam, maar wel zachter dan het standaard leer.)
  4. Split (dit is leer wat zeer licht van struktuur is en eigenlijk alleen als applicatie gebruikt mag worden op schoenen, daar het niet sterk genoeg is om de spanning van lopen te dragen.)

Hoe onderhoud ik mijn schoenen?
Een aqua protect spray (impregneren) is een goede basis om het leer te beschermen, welke leersoort dan ook. Hiermee maakt u het leer water- en vuilafstotend. Echter 1x inspuiten, na aanschaf, is niet voldoende. U dient dit om de paar weken te herhalen. Door gebruik van de schoenen zal de werking namelijk minder worden.
 
Het onderhoud
Glad leer heeft een verflaag gekregen, deze kan je behandelen met schoensmeer op kleur of met lederwax voor het gevette glad leer.
 
Nubuck en suède (en evt ook split) hebben een verfbad gekregen, waardoor ze door en door gekleurd zijn. Een voordeel hierbij is, dat gebruikte neuzen er minder snel kaal uitzien. Je kan het behandelen met vloeibaar schoensmeer, welke vaak in deppers te  verkrijgen zijn. Ook deze deppers zijn op kleur.
Tegenwoordig is er een doekje op de markt wat vuil en bijna alle vlekken uit suède kan krijgen. Deze is uiteraard ook bij ons verkrijgbaar. Kijk voor een demonstratie op www.schoenonderhoud.nl.
 
Mochten er nog vragen zijn, schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder. Ook kunt u kijken op www.schoenonderhoud.nl.